Kuinka tehdä WordPress sivut?

Rakastettu ja vihattu WordPress

WordPress on siitä erikoinen verkkosivualusta, että se on hurjan suosittu mutta samalla kovin parjattu. Eikä ihme, WordPress on alunperin tehty vain blogialustaksi, joten suurinosa sen ominaisuuksista saadaan lisäosilla ja/tai koodaamalla oma teema tai valitsemalla lukuisista valmisteemoista. Koska erilaisia teemoja ja lisäosia on valtava määrä, on myös lukemattomia eri tapoja rakentaa WordPress -sivut.

Onneksi kuitenkin WordPress sivuja tehdään niin paljon, että tietoa eri teemoista ja lisäosista löytyy runsaasti. Usein myös teeman ja lisäosien yhteensopivuudesta tai mahdollisista ongelmista, ja kuinka ratkaista ne. Toisin sanoen, kun WordPressiin jaksaa hieman perehtyä, on verkkosivujen tekeminen suhteellisen yksinkertaista, riippuen toki siitä, millaiset sivut aikoo rakentaa.

WP -sivujen työlista

Vaihtoehtoinen otsikko tälle artikkelille voisi olla myös ”Kuinka tehdä WordPress sivut ilman koodaamista”. Työlistani ja suositukseni perustuvat siis niille jotka eivät osaa koodata ollenkaan tai vain vähän.

Tässä minun työlistani WP -sivujen tekoon:

  1. Osta domain ja valitse sivuillesi sopiva webhotelli.
  2. Suunnittele verkkosivut:
    1. Sivujen sisältö, tekstit ja kuvat
    2. Sivujen ulkonäkö ja rakenne, piirrä tai luo se vektorigrafiikka tai -kuvanmuokkausohjelmalla.
  3. Valitse sivullesi teema ja tee siitä lapsiteema.
  4. Katso WordPressin perusasetukset läpi ja tee tarvittavat muutokset (Haluatko sivuille kommentointia? Haluatko että hakukoneet löytävät sivusi kun vielä rakennat niitä?).
  5. Luo tarvittavat sivut – muista määrittää etusivu muokkaimessa.
  6. Luo (pää)valikko
  7. Asenna tarvittavat lisäosat, itse suosittelisin ainakin seuraavia:
    1. Hakukoneoptimointiin Yoast SEO TAI The SEO Framework, lisäksi W3 Total Cache ja Autoptimize.
    2. Sivujenrakennuslisäosa, itse pidän Elementorista, Beaver Builder on myös suosittu.
    3. Tuleeko sivusi usealle eri kielelle? Ilmaisista suosituin lienee Polylang. Maksullisesta WPML:stä on itsellä hyvät kokemukset, mutta jakaa mielipiteitä.
    4. Mitä muita ominaisuuksia tarvitset sivuillesi, jotka eivät onnistu suoraan teemassasi? Kannattaa myös miettiä, tarviiko jokaiseen pikkumuutokseen erillistä lisäosaa. Koodin lisääminen sivulle voi tuntua pelottavalta, mutta netistä löytyy moneen ongelmaan ohjeita jotka taluttavat kädestäpitäen vaiheiden läpi.
  8. Lisää sivuillesi tekstit ja kuvat ja tee sivuistasi suunnitelmasi näköiset. (Tämä on se hauska osuus, ainakin minusta!)
  9. Näytä sivuja tutuillesi tai tee käytettävyystestaus. Monesti sivuille tulee itse sokeaksi eikä huomaa selkeitäkään virheitä ja epäloogisuuksia.
  10. Tarkista sivujesi hakukoneoptimoinnin kannalta, ovatko sivut liian raskaat? Onko kaikilla sivuilla oikea meta -kuvaus? Onko Schema merkinnät kunnossa?

Todellisuudessa sivujen rakennus ei etene kohta kohdalta asioita pois ruksittaen. Ongelmia voi tulla missä vaiheessa vain, ja rakennetta ja sisältöä voi joutua muuttamaan useastikin.

Yleensä eteen tulee ainakin muna vai kana tyyppinen tilanne, eli suunnitellako tekstit vai ulkoasu/rakenne ensin? Tekstin pituus määrittää ulkonäköä, mutta toisaalta ulkonäkö määrittää tekstin pituutta. Lisäksi käytettävyys ja hakukoneoptimointi sotkee pakkaa. Sivujen tekoon kannattaa siis varata hyvin aikaa.

Miten nämä sivut on rakennettu?

Hosting on otettu hostingpalvelu.fi:stä. Verkkosivun teema on OceanWP ja sivueditorina toimii Elementor (ilmainen versio). Lapsiteeman OceanWP:stä tein Child Theme Configuratior -lisäosalla. Etusivulla tehdyt eriväriset kolmiot on luotu Elementorin muodonjakajien avulla, samoin kuin esimerkiksi Yhteydenotto -sivun ”aallot”. Hakukoneoptimointiin käytän tällä hetkellä The SEO Frameworkia ja sivujen nopeuttamiseen Autoptimize ja W3 Total Cache lisäosia.

Vastaan on tullut tähän mennessä kaksi ongelmaa, joista toinen aiheutti harmaita hiuksia ja päänsisäistä itkuparkuhuutoa. Kyseisessä ongelmassa sivuille laittamani kuvat näkyivät editorissa, muttei itse julkaistulla sivulla. Etsin ongelmaan ratkaisua vertailemalla toisia tekemiäni sivuja, olivathan molemmat OceanWP teemalla ja Elementorilla tehtyjä. Lopulta kuitenkin omat sivuni vaativat hieman erilaiset asetukset Elementorin puolelta. Eri sivuja ei siis kannata hirveästi verrata toisiinsa.

Tukea ja vinkkejä

Suosittelen liittymään ”WordPress/Woocommerce/Suomi/Finland” (tuttavallisemmin WPWoof) ryhmään Facebookissa. Ryhmästä löytyy paljon tietoa ja suosituksia mm. hostinpalvelun valintaan ja yleisten ongelmien ratkaisemiseen. Ryhmästä saa yleensä vastauksen ongelmaan varsin nopeasti, ja ihmiset ainakin yrittävät auttaa, vaikkeivat suoraa ratkaisua tietäisikään.

Myös Redditin WordPress subredditistä (kanavalta) voi kysyä apua ongelmiin.

Ei kannata myöskään unohtaa lisäosien ja teemojen tekijöitä! Useat lisäosien tai teemojen kehittäjät vastaavat kysymyksiin omilla verkkosivuillaan, ja kotimaisia tekijöitä löytyy myös WPWoof ryhmästä.

Lissee!

Tuntuuko, ettei aika tai osaaminen riitä ? Laita viestiä info@viivivaisanen.fi, ja mietitään yhdessä, millaiset sivut voisin yrityksellenne rakentaa.